top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

HSP bullshit


HSP bullshit

Tegenwoordig wordt er veel over hoog sensitieve personen (HSP) gepraat. Voor de ene overgevoelige personen, té overgevoelige personen. Voor de ander empathische personen. En veel varianten op wat gevoelig en aanvoelend is. Bij deze personen komen indrukken feller binnen en zijn ze dieper geraakt.

Ik heb niets tegen hen en ik denk er zelfs zelf één te zijn.

Dat er over gepraat wordt is goed en er mag aandacht aan gegeven worden. Niets mis mee.

Toch een bedenking dat het hier gaat om de beschrijving van een karaktertrek of eigenschap van deze personen. Zijn er hier gradaties in en merk ik verschil tussen gevoelig en sensitief. En waar is het een karaktertrek en waar is er een mogelijke erfelijke factor of hersenstructuur aanwezig zodat er wel degelijk geen filters aanwezig zijn om bepaalde prikkels in het leven minder hard of zo diep aan te voelen?

Waar is het gezond verstand gebleven?

Maar ik wil het over wat anders hebben. Want veel van de gevoelige mensen of empathische personen, geven zij niet een signaal? En waarom geven ze dit signaal?

Wat als je je gezond verstand gebruikt? Zoals vroeger gezegd werd, boerenverstand. Toen het leven nog simpel was.

Wanneer je met een blik van redelijkheid en menselijkheid naar de dingen kijkt. Wordt je dan niet gevoelig en ben je dan niet geraakt door wat er gaande is?

Het milieu, het smelten van de gletsjers, het verdwijnen van diersoorten. Doet je dat iets?

Al die met burn-out, armoede, ziektes. Raakt je dat?

Veranderingen, heb je het daar moeilijk mee? Ik denk als mens, dat je er niet aan voorbij kunt. Dat is omdat je een gezond verstand hebt dat zegt: “het is niet ok.”

Een individualistische wereld. Wie is je buur? Met wie kan ik nog praten? Wie helpt me als ik het moeilijk heb? Heb jij het dan nog nooit moeilijk gehad? Heb jij nog nooit hulp gekregen? Weet je zeker dat je nooit, maar dan nooit hulp gaat nodig hebben of een moeilijke periode gaat kennen? Je kan ziek worden. Oud worden… Een ongeval krijgen. Geld tekort hebben. Je geliefde kan iets overkomen. Als je dat beseft en weet, ik wil dan geholpen worden. Dan ben je een mens. Dan ben je gevoelig. Laat een traan. Krijg een slecht gevoel of kramp in je buik. Of denk er eens over na.

Gaat het er niet over dat de ene het zich meer aantrekt dan de andere. Het niet wegduwt. Er naar kijkt. Hier moet iets gedaan worden. Wie neemt de verantwoordelijkheid en verstopt zich niet langer? Dat is gezond verstand gebruiken, jouw talenten gebruiken, gaan staan voor wie je bent.

de kudde schapen

De missie van een bedrijf. Dat is niet winst maken. Al die bedrijven gericht op winst en economische groei. Het gaat niet om gezond verstand gebruiken. Ze hebben geen missie. Winst maken is geen doel op zich. Niemand wordt daar gelukkig van. Het bedrijf is geen ziel dat gelukkig wordt van geld…

Winst is een gevolg van een bedrijf met een missie. Met een ziel. Die ziel is de gezamenlijke missie van mensen die samen voor een doel gaan. Wat maakt jouw bedrijf? Welke bijdrage tot de mensheid, de wereld is jouw doel waarom je voor dit bedrijf werkt?

Zit de winst niet in het bereiken van je “menselijke” doel?

Dat de persoon verrijkt is en de groep als één entiteit elkaar gevonden heeft.

Waarom leef jij?

Sta je elke morgen op met het doel, het idee: ik ga vandaag werken om geld zodat ik mijn rekeningen kan betalen. Omdat het bedrijf winst wil maken. Joepie! Echt? Je bent alleszins geen HSP, proficiat.

Ben je gelukkig? Ja natuurlijk. Is dat niet het standaard verwachtte antwoord? Je hoort gelukkig te zijn, te sporten, te diëten, op vakantie te gaan, een dikke vette auto, kinderen die hun bek houden,…

Waar zit het gezond verstand? Waar zit de vreugde?

Een vreugdevol iemand weet ook wat het is om het niet te zijn. Hij heeft een doel en kan teleurgesteld zijn als het niet lukt of als het tegenvalt. Je hoeft niet de eigenschap van hoog sensitief te hebben om een gezond verstand te hebben. Om empathisch te zijn. Om menselijk te zijn.

Om eens nood te hebben een pauze te nemen. Om even te willen rusten. Mag ik er ook lachen bij nemen, dat is iets wat iedereen nodig heeft. Of op zijn minst, dat is iets wat iedereen graag doet. Ik vraag me soms af of we niet alleen nog lachen om te ontladen van de spanning. Waar is de spontane lach gebleven? En het grapje van de leuke collega? Oh, hij is burn-out en zit thuis. Deed zijn werk niet goed.

Wie zorgt er voor sfeer zodat iedereen in een gezonde drive blijft zodat er gewerkt kan worden?

Laat ons even bezinnen. Samen zitten. En definieer: gezond verstand!

#mezelfleven #HSP #gezondverstand

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page