top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

De verhalen verteller


Hij is als de hoedenmaker in Alice in Wonderland. Hij leeft in een andere wereld waar je verhalen tegenkomt. De verhalen zijn niet van jou maar van iemand anders. Deze verhalen zijn anders. Je hebt geen idee. Je observeert, kijkt en zweeft tussen de meubels, de elementen, de eigenheden. Alice aan je zijde. Ze is verwonderd als een kind kan zijn. Met nieuwsgierige en open mind kijkt ze rond en gaat ze mee in het verhaal.


Je brengt wind. De wind laat verhalen die al lang neer lagen onder een laag bladeren, terug opwaaien. Het ene verhaal helpt het andere terug overeind. Het ene verhaal maakt het andere terug zichtbaar. Het verhaal leeft terug, het wakkert op en krijgt energie. De tongen gaan praten. De gedachten gaan er naar toe, gaan er in, beleven het opnieuw.

De hoedenmaker en de verhalen verteller zijn zonder oordeel of bemoeienis. Hij kijkt naar Alice haar onschuld en observeert en neemt waar. Leeft zich in, voelt mee en verhaalt. Hij vertelt het vanuit de energie van het verhaal, de plek waar het zich afspeelt, de wereld eromheen, de bubbel van het verhaal in tijd en context.


Als hij zijn hoed afdoet, dan ziet hij zijn eigen ego. Met oordeel en een mening die alleen maar bezoedelt. Hij doet zijn hoed daarom nooit af. Dat is puur, zijn waarneming vanuit zijn figuur als hoedenmaker, de verhalen verteller. Dan is hij… niets. Zoals de wind die fluistert de verhalen die opwaaien.

Met diep respect buigt hij en verlaat hij de zaal. Niemand die hem kende of kent. Niemand die weet wie hij is. Hij is een verhaal, een mythe.


Hij is de verhalen verteller. Niets meer, niets minder. Er is alleen nog wind.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page