top of page
Zoeken
 • Jozef Swaerts

De werkelijke kak waar het om draait.

Vertrouwenskwestie


De titel maakt of je leest, en toch is het shit als je geen vertrouwen hebt noch krijgt. Het is vuil en het blijft plakken.

Ja ik keek weer een film. Deze keer over dieven die aan kunstroven doen. Sorry ik ben echt de titel vergeten. Niet de eindquote en waar het om gaat.

“Vertrouwen is belangrijker dan geld.”


Vertrouwen is belangrijker dan wat dan ook eigenlijk. Belangrijker dan liefde? Ja.

Waarom? Kan liefde bestaan zonder vertrouwen? Ik denk het niet. Wanneer het vertrouwen geschaad wordt is de liefde of beter de liefdesrelatie over. Ook al probeer je het in stand te houden om welke reden ook. Al denk je dat die reden liefde is. Er is vertrouwen nodig om het te herstellen.

Wat je ook aangedaan wordt en er komt vertrouwen, dan kan er vergeving optreden. Je kan iemand die je vertrouwt of terug vertrouwt ook vergeven. Eerder is het moeilijk.

Omgekeerd zou je kunnen stellen dat vertrouwen uit liefde voortkomt. Juist, Maar het is er dan samen aanwezig. Misschien is een onderdeel van liefde vertrouwen. Bij het ontbreken er van… geen liefde.Met geld kan je geen vertrouwen kopen. Dat wantrouw je. Veel geld hebben geeft je geen zekerheden, nog vertrouwen. Vertrouwen is iets heel anders.

Als er vertrouwen is, dan is je geld veilig of althans tov die persoon. Dan is er liefde mogelijk. Eigenlijk alles zo min of meer.

Vertrouwen in een relatie. Het is een basis waarop je kan bouwen. Als je beiden dit onderhoudt, dan heb je een goed gevoel, dan kan je de liefde toelaten. Bij twijfel is het vertrouwen weg, dan is het misschien niet de bedoeling dat deze relatie er is. Of de lessen en de spiegelingen zijn geleerd. Tijd voor nieuwe paden. Als dit vertrouwen diep geschonden is. Dan is er iets diep geraakt. In de ziel, in het hart. Vaak onherstelbaar. Zo lijkt het toch. Iemand met een groot hart dat diep geraakt is, zal de deur openen, wanneer er vertrouwen mogelijk is. Wanneer er geen gevaar meer is om gekwetst te worden. Vertrouwen dus. Maar hoe bouw je dat terug op?


Vertrouwen in een gemeenschap is eveneens de fundering van een goed functioneren. Vandaag is er in elke gemeenschap, land, gemeente of stad het vertrouwen in de leiders geschonden. In het algemeen maakt dat het dan geschonden is in de algemeenheid van de mensheid. Wie kan je vandaag nog vertrouwen? De dokters en experten spreken elkaar tegen. De politici vinden geen akkoord owv hun overtuigingen. En waar is het belang van de kiezer of de mensen gebleven? We zijn teleurgesteld, maar vooral geraakt door de onmacht en ons vertrouwen is geschonden.

De grote bedrijven kennen geen eer meer, wie vertrouwt ze nog? Zijn de banken de machtsinstellingen in de ogen van de gewone man? Of is het FB of Google? Het gaat om vertrouwen, wat doen ze met ons geld? Waarom betalen we zoveel? Wat doen ze met onze informatie? Er is te weinig zicht op wat er werkelijk gebeurt en het vertrouwen is weg. Van de andere kant willen we meer en meer, liefst gratis. En alles gratis weten. Het vertrouwen van ondernemers is vaak ook weg. Gaat de klant wel betalen voor zijn diensten? Hoe dwing ik dat af? Dat afdwingen is al op zich een akkoord in geen vertrouwen hebben.

"Het vertrouwen in informatie is weg! "


Wie schreef het en waarom? Wat is zijn belang? Een expert of gewoon een mens zoals ik?

Oorlog, terreur, soms ver weg van ons bed, soms heel dicht bij. Virussen verstoren onze dagelijkse bezigheden. Maar het vertrouwen is weg in de leiders. En de steun die ik zoek lijkt me me zwak te maken. Maar ik kan op niemand steunen, rekenen, of gaat het om, wie kan ik vertrouwen? Wie kan ik vertrouwen om steun toe te laten en op wie kan ik werkelijk rekenen? Enkel als ik betaal. Geld uitgeef. Dat vertrouw ik niet. Niet onmiddellijk. Of wel? En wordt ik dan niet achteraf teleurgesteld omdat ik eigenlijk iemand zoek die ik kan vertrouwen? Is dat niet wat iedereen het meest nodig heeft. En zeker op dit moment in het leven. “Vertrouwen!”


 • Vertrouwen in de toekomst.

 • Vertrouwen in je geliefde.

 • Vertrouwen in de familie.

 • Vertrouwen in je vrienden.

 • Vertrouwen in de instellingen.

 • Vertrouwen in de bedrijven.

 • Vertrouwen in je collega.

 • Vertrouwen in de politici.

 • Vertrouwen in de dokter.

 • Vertrouwen in de medicijnen.

 • Vertrouwen dat het allemaal goed komt.

 • Vertrouwen dat doodgaan een nieuw begin is.

Er is maar één plek waar vertrouwen kan ontstaan.

Dat is bij jezelf. Ben jij te vertrouwen? Eerst en vooral, vertrouw je jezelf? Niet te snel ‘ja natuurlijk’ zeggen. Kijk rond je in jouw spiegels. Als je weet wat je nodig hebt, hoe bekom je het? Geef je het jezelf? Is het dat wat je nodig hebt of misleid je jezelf? Het vraagt diep inzicht in wie je bent. Een eerlijke zelfreflectie. Niet eenvoudig en confronterend. Er is moed voor nodig. Heel veel moed.


Kijk eens wat je doet? En weerspiegel het gedrag van de ander als inzicht. Waarom is in de politiek het partij belang belangrijker dan het belang van de gemeenschap? Een goed idee van de ander kan je dat steunen of zelfs verbeteren als dat ook een verbetering is. Ben je te vertrouwen of ga je uit jaloezie of welke reden dan ook, tegenwerken. Je moest. Van wie? Ben je wel te vertrouwen en ben je wel jezelf, je ziel trouw?

Begrijp je nu wat er aan de hand is? We hebben te focussen op vertrouwen? Dat is de waarheid vertellen, de waarheid vertellen en er naar handelen. We zouden zoveel bereiken. Bij vertrouwen werk je samen. Bereik je meer. Krijg je meer klanten en succes. Moet je niet meer bang zijn. Het brengt zoveel meer. Ons wantrouwen ziet dat niet meer. We zijn het noorden kwijt. We zijn onszelf kwijt.

Het werkt in twee richtingen vanuit jou en de ander, dat is vertrouwen.

Het begint bij jezelf. Maar niet alleen jij of ik. We hebben het met zijn allen te doen. Geef vertrouwen, verdien vertrouwen, dat is de fundering van je eigen leven, van het leven met ons allen samen. We kunnen niet zonder elkaar want dan overleven we het niet maar moorden we elkaar uit en de natuur en de planeet ook. We zijn destructief omdat we niet vertrouwen. Liever niets dan alles of gaan we voor alles en vertrouwen we op alles...

Vertrouwen is meer dan geld waard. Het creëert waarde. Het is waardevol. Waarde is geld, waard.

Ga niet blindelings vertrouwen. Dat is geen vertrouwen hebben in jezelf. Dat is negeren dat je jezelf niet vertrouwt. Gefundeerd vertrouwen, echt vertrouwen, naar waarde geschat en met een goed gevoel en met waarheid betaald en gewaardeerd. In vertrouwen terug gegeven en gezien worden owv jouw te vertrouwen persoonlijkheid.

Vertrouwen is goud. Vertrouwen is je ziel leven of verkopen. Vertrouwen is karma opgeven of karma opbouwen.

Vertrouwen is voor je passie gaan, voor je talenten. Vertrouwen is jouw hart open zetten.

Vertrouwen is een gemeenschap die er voor elkaar is. Waar iedereen gezien en geholpen wordt.

Vertrouwen is leven op een planeet die mooi is. Waar liefde is. En als je dat bullshit vindt. Dan ben je misschien niet te vertrouwen. Bekijk het maar is.

Ben ik te vertrouwen? Dat hangt misschien van jou af. Van je daad, van je eerlijkheid, van je vertrouwen in mij. Wil je me veroordelen owv mijn oordeel? Ben jij dan onvoorwaardelijke liefde? Of kan je de boodschap ontvangen om je vertrouwen en je hart te tonen. Ja onvoorwaardelijk. Niet gemakkelijk merk ik. En zeker in deze tijden. Toch een enorme kans!

Mmm om over na te denken hé. Met een knipoog en een glimlach en het hoeft niet perfect te zijn. Je mag het leren en ervaren om er inzichten in te krijgen. En gooi niet de eerste steen. Maar vertrouwen, denk er eens over na wat het betekent en waar het over gaat. Dan ben ik je alvast heel dankbaar. Ik vertel dit allemaal in vertrouwen hé.


Be loved!1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page