top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

Ik pak mijn vrijheid af!Een zelf respecterende film of de maker er van, heeft een quote waar je over kan gaan nadenken. Zo pik er eentje uit, uit de film “Arthur”. Guinevere zegt:

“Animals kill. People want to live free in their own country”

Het klinkt als een (extreem) rechtse uitspraak. Laat me er even op inzoomen samen met jou. Animals kill. Het dier dood, maar enkel om te overleven en te eten. Hier gaat het over de mens. De mens die dood owv macht. Oorlogen, om het rijk te vergroten, de Romeinen is slechts één voorbeeld uit de geschiedenis. Maar is er al iets verandert? Wie is die mens die doodt? Hoe kan je iemand doden als je … geen beest bent? Een andere mens is geen voedsel!

People want to live free. Dat is een interessante. Is dat niet waar het om gaat? Willen we niet met zijn allen vrij zijn. Of op zijn minst het gevoel hebben vrij te zijn. En wat betekent vrij zijn? Alles mogen doen wat we willen? Inclusief doden. Of betekent dat samen leven met wie we willen, onze community en dat op de wijze die me het meeste past. De ene heeft allicht een stevige leiding nodig. De andere neemt zijn “verantwoordelijkheid” op. Zonder oordeel over wat juist is of het best.

Vrij zijn is misschien : tevreden zijn met jouw plek in de samenleving.

Wat als je je niet vrij voelt? Wat doe je dan? Wat wordt je dan?


In their own country. Gaat het er niet om dat waar je geboren bent je je thuis voelt? De meeste mensen voelen zich het beste thuis. Oost west thuis best. In je geboortestreek of land.

Soms kan het niet anders dan dat je moet verhuizen, zelfs naar verre werelddelen, door oorlog bijvoorbeeld. Dan moet je daar je thuis maken. Maar beiden, of alle mensen, willen zich vrij voelen. Anders krijg je conflict. Dit hier is van mij. Dan ben je niet vrij. Als je dat gevoel hebt dat iemand jou wat afpakt, kijk eens of je wel vrij bent? Is iemand die vrij is, iemand die een gast zal uitnodigen en gastvrij zijn? Vertrouwen heeft over de goede intentie van hem en zijn bezoeker? Is de reden dat iemand verhuist of het nu naar een ander huis is of naar een ander dorp, of land, is die reden dat die persoon niet vrij is en vrijheid zoekt? Of dat zou de beste reden kunnen zijn toch?

Hij die zijn vrijheid, zijn community, zijn plek wil delen en het gevoel van vrij zijn wil delen.

Als die ander die vrijheid en ruimte gaat innemen om er zijn vrijheid te installeren, dan krijg je conflict. Dat los je niet op met haat of oorlog. Beiden dienen respect te tonen voor elkaars situatie en te kijken of er een nieuwe samenwerking kan ontstaan waar het gevoel van vrij zijn is voor iedereen. Kijk wat daar voor nodig is.

Hoe creëer je de veiligheid dat de ander jouw ruimte die je nodig hebt niet inneemt? Hoe creëer je de veiligheid om de ander ruimte te geven om zich vrij te voelen?

Vrijheid in doen en laten kan heel wat anders betekenen dan vrij in gevoel zijn. Vrij zijn is een emotie en speelt zich af in het hoofd. Zelfs een gevangene kan vrij zijn, als hij in zijn hoofd voelt en weet dat zijn gedachten en zijn ziel nooit iemands bezit kunnen zijn. Hij nog steeds vrij is om te denken wat hij wil. Het gaat het wel over wat je denkt en wat doe je er mee? Ga je straks als je vrij bent weer anderen hun vrijheid afnemen of ben je zoals een Mandela die vrijheid wil voor alle mensen. Geweldloos.

"Vrij zijn in gevoel is een recht voor iedereen."


Iedereen is ook vrij omdat niemand je ziel kan opsluiten.

Beste mensen, ga eens nadenken over vrij zijn. Wat betekent dat voor jou? En laat jouw ene zin dat vrij zijn beschrijft achter. Zo leren we van elkaar wat het betekent voor iemand.

Het is niet zomaar de vreemdeling die jouw vrijheid inpakt. Het is misschien wel jouw medemens die dicht bij jou is die dat doet. En dan ga je elders jouw pijn van onvrijheid op projecteren. Misschien zijn het jouw eigen gedachten die jouw vrijheid ontnemen. Kijk eens door een andere bril. Misschien wel eens door de bril van een ander. Kijk eens wat jou werkelijk beperkt.

Dan gaan er deuren open, jouw gezichtsveld verbreed, jouw hart kan dan terug op een kier gaan staan. Wees vrij in jouw eigen land, samen met iedereen. Wees geen beest meer. Respecteer een ander zijn vrij zijn zoals je die van jezelf respecteert. En dat is waar we samen, als gemeenschap, community, als maatschappij samen kunnen naar streven.

Ongeacht of die ander, of jij, een andere huidskleur hebt, of een andere seksuele voorkeur, misschien is die ander gewoon een hooggevoelig iemand, of een hoogbegaafd, of heeft die een andere sticker op zich plakken waar jij geen affiniteit mee hebt en dus zegt, jij komt niet in mijn ruimte want dan voel ik me niet meer vrij. Klopt dat wel, dat iemand die anders is, jouw vrijheid en ruimte af neemt? Het is onbekend voor jou ja. En je staat niet open om dat te ontdekken of te respecteren. Wie ben jij dan? Vrij?

Het is om over na te denken. Allicht kan je niet met iedereen om, dat zou bijzonder zijn moest het zo zijn, en kan je niet of minder goed om met bepaalde type karakters. Dat is haast normaal. Misschien wel jouw schaduwkant en kan je net daar het meeste leren om als persoon te groeien.

Maar moet je die mensen dan afwijzen? Jouw karakter is waarschijnlijk ook niet door iedereen geliefd. Kan je daar mee om? Wat als je je eigen ruimte creëert waar je jezelf kan en mag zijn. “En” daarbuiten iedereen accepteert om zichzelf te zijn. Mits wat duidelijke afspraken zodat het wat gemakkelijker is om dat te doen.

Doden doe je soms ook verbaal zodat iemand de rest van zijn leven nooit zichzelf durft te zijn. En zichzelf opsluit in gedachten.

Animals kills. People want to live free in their own country.


Het zijn wat gedachten die ik hier opschrijf met wat stof om na te deken, te overdenken. Ik wil niemand kwetsen of aanvallen, dat zou tegen de aard van deze tekst zijn.

Geniet van je vrije gedachten. Geniet van jouw eigenheid. Geniet van het leven. Leef en laat leven...

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page