top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

In alleen zijn ben je niet alleen.

Wie voelt zich alleen?


Is dit onderwerp nog taboe of terug in de kijker door corona? Afgezonderd zijn door de maatregelen.

Dan word je er misschien mee geconfronteerd. Uiteraard spreken we over de ouderen die geen bezoek meer krijgen van familie. En maar goed dat dit onderwerp aandacht krijgt.

Wat met de jou?

Ik ben al eens bezig met me af te vragen wat vriend zijn betekent. Hoe vaak zie of hoor je een vriend? Wat kan je delen met hem? Maar ook, wat verwacht ik van hem of haar?

En als jouw vrienden niet aan de verwachtingen voldoen? Ben je dan alleen?

Ik lees over de mens als kuddedier. Ik lees als mens ga je samenleven omdat het over overleven gaat. Alleen red je het niet. Ergens is dat zo, de ene zorgt voor de voeding, de supermarkt. De ander doet misschien jouw administratie, de boekhouder.

En voor jouw emoties, behoeften om te delen, kan je naar de coach of therapeut. En alles kost geld... ons ruilmiddel(?).

Kan jij terecht bij jouw familie, vrienden, buren, dan is dat fantastisch. Besef je dat? Er zijn veel mensen die dat niet hebben, denk ik. Maar toch, sommige onderwerpen kan, of wil je niet delen. Het is althans moeilijk. Financiële zorgen bijvoorbeeld. Ziekte. Verdriet.

Hoe gaan we met elkaar om? Is wat we toevertrouwen veilig? Veilig is dat het niet verder vertelt wordt. Veilig is wanneer er geen oordeel op zit. Begrepen worden, dat zou je graag willen. En nog meer, wat hulp krijgen. Dat kan al gewoon door dingen samen te doen. Zonder tegenprestatie te ‘moeten’ doen. Meer is het wanneer je effe uit de biecht kan praten, delen wat je fout deed of wat mis liep. Vroeger deed je dat in de kerk. Even zonder oordeel of dat nu een goede plek is of veilig is. De vraag is, is er nu ruimte of iemand waar je met, waar je ook mee zit, kan komen in veiligheid. Misschien heb je spijt van een daad die niet ok was en door het tegen iemand te zeggen is bevrijdend. En wat moet die er mee?

Zwijgen, verantwoordelijkheid dragen, herpakken, … Zoveel mogelijkheden om met zijn allen een betere wereld te creëren…Steun! Misschien doe je iets niet, wat velen zouden helpen omdat je geen steun hebt. Vele ondernemers, ieder voor zich. Vele ideeën, beschermen omdat het van jou is… Is dat? Zijn we alleen op deze wereld dan? En als iemand een goed idee heeft, waarom pakt iemand dat af? Kunnen we niet samen werken? Zijn we individuen, met talenten, prachtige wezens, gemaakt om alles alleen te doen? Jij niet, jij werkt samen? Jij helpt jouw vrienden? Al eens ingezoomd wie je bent? Ik weet niet of ik een goede vriend ben. Voldoen mijn vrienden aan mijn definitie van "allerbeste vriend". Ik ken veel mensen die ik graag heb en met een paar ga ik vaker om. Een goed gesprek, een fijn moment. Heel toffe mensen! Of is het een utopie, iets wat niet realistisch is. Althans niet in deze maatschappij van druk en individu.

Ja ik ben een denker, en denk over alles na. En ga voelen, diep voelen.

Ik zou graag weten hoe jij je echt voelt. En weet als je in nood bent wie je allemaal hebt om op te rekenen. Wie je allemaal al hebt geholpen die in dergelijk nood zijn of waren.

De dingen die voor jou eenvoudig zijn, oh ik doe dat gewoon, zijn daarom niet zo voor een ander. We hebben andere talenten, gaven en karakter. We hebben een andere achtergrond, visie, gevoelens ervaren we anders,...

Je moet het niet alleen doen, we doen het samen. We hebben misschien nieuwe waarden nodig. Het nieuwe normaal, waar gaat dat over? De zorg die meer ruimte, geld, respect nodig heeft. Ja natuurlijk. Ieder van ons kan kijken of ook jij iets kan bieden aan jouw omgeving. Zonder jezelf tekort te doen. Want daar gaat ego over. Waar heb jij tekort? Waar heb jij hulp in nodig? Waar loop je tegenaan? En als je perfect bent, alles hebt, een geweldig leven hebt. Deel je dan en hoe? Ga praten over waar je tegenaan loopt om te helpen. Wat je tegen houdt. Of ben je gewoon slecht. Dat zal je van jezelf niet denken, of wel. Zonder gevoelens. Iedereen heeft gevoelens en emoties. Iedereen. Misschien is er ergens iemand zonder, maar dat is echt uitzonderlijk. We zijn niet allen hoog sensitief, maar wel heeft ieder zijn gevoeligheden.


Wie is er alleen? Voelt zich alleen? Waar vul je dat gevoel mee in? Materie? Vele sociale contacten? Ploeteren en door doen? Ben je ziek? Tv, veel tv kijken. Of series, films… Het is ok hoor. Ik hou ook van film, lekker dromen, in een andere wereld induiken vol gevoelens en emoties, sprookjes, helden, romantiek,… Even weg van het alleen zijn, wel alleen. Of samen alleen. Omdat je leeft in je eigen droom, niemand, maar ook niemand weet hoe jij de dingen ervaart.

Wat mis je? Wat ben je kwijt? Waar rouw je om?

Laat ons terug een “samenleving” opbouwen. Wie is die eenzame? Ken je hem of haar? Misschien is iedereen op de ene of andere manier alleen. Vraag eens, hoe gaat het? Lukt het? Wat met : kan ik wat doen voor je? Kan ik wat voor jou betekenen? Als buur, vriend,… ?

Vriendschap, buren, familie, wat is de definitie en de verwachting en de ware verbondenheid, respect, contact, zodat je niet meer alleen bent.

Je komt thuis van een leuk familiefeest en je bent alleen. Je komt terug van samen zijn met je vrienden en je bent alleen. Of ben je dan vol, vervult, opgeladen om in vrede met jezelf te zijn. Weet je, soms is dat goed en fijn om alleen te zijn. Maar dat is niet waar ik vandaag over schrijf. Ik ben graag alleen. Dat kan goed doen. Overdenken en tot rust komen.

Het gaat me wel over, wie is alleen en red het niet. Elke dag een strijd. Geen rust meer vinden. En niet weten waar je terecht kan. Wie kan me helpen?

Het heeft eens goed gedaan te ventileren bij een vriend of therapeut. Maar wat dan? Blijf je dan alleen? Heb je gepraat over waar het echt om ging? Ben je geconfronteerd met waar het echt om ging? Wil je dat? Wou je dat? Wie is je vriend? De persoon die luistert en zwijgt of die jou zegt dat je zeurt. Pas op, gebruikte jouw vriend de juiste woorden zodat je inzicht kreeg of ben je nog meer gaan zwijgen en het alleen zijn dieper ingegaan. Maar evengoed, ben je niet aan het weglopen van je pijn.


Kan je dit oplossen? Is er meer nodig? Is er geen mentaliteitswijziging nodig? Nieuwe initiatieven vanuit en als samenleving. Nieuwe inzichten en gesprekken. Start dit niet bij de influencers, de leiders, de politici?

Boeiend. Ik denk dat iedereen hier eens mag over bezinnen. Kijk eens naar hoe je handelt en praat. Kijk eens of je alleen bent of je je zo voelt. Want ook in een relatie kan je je alleen voelen.

Kunnen we samen hier iets aan doen en wat? Kan je je open stellen om hulp te krijgen? Ben je bereid om hulp te geven? Om een goede vriend te zijn, familielid, buur, collega of maat van je sportclub,... Laat me weten hoe jij je alleen voelt. Laat dit bespreekbaar worden. Hoe spannend is dit.

“De mens die als krachtig individu in een samenleving van verbondenheid en vrijheid leeft.”

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page