top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

Samenwerking als enigste redding!

Laat me lachen, co-creatie? Samenwerking?


Er is zoveel gezegd en vooral geschreven in de sociale media. De ene vindt dit en de andere dat. We zijn het ergens allemaal erover eens, we zijn niet tevreden over hoe de wereld, de landen geregeerd worden. Fascisme steekt de kop op. Narcisme viert hoogtij.


Wat fascisme je geeft is dat je ergens bij hoort en tegen heel veel kan zijn. Ook al krijg je geen vrijheid meer, die andere die je niet graag hebt ook niet.

Een tweede bijzonder fenomeen is het narcisme en in diens verlengde de psychopaten. Ze hebben het goed verkocht, zichzelf dan. En ze zijn dichter bij je dan je denkt. Materialisme, macht, het ikje voorop. Ze hebben de macht en weten fantastisch goed te manipuleren, angst in te boezemen en mensen uit elkaar te trekken.


Deze twee dingen tonen ons iets cruciaal over wat we als mens willen en waar we staan. Alle berichten op sociale media leiden tot niets als we hier niet naar kijken. Sta op en vecht! Dat gaat niet. Omdat we iets zoeken wat niet bestaat. En dat weten de narcisten en fascisten als geen ander. Enfin, misschien ook niet, maar onbewust doen ze wat ze doen en spelen hier op in. Of bewust en dat maakt ze dan heel erg schuldig. Onbewust en karmisch gezien zijn deze twee enorm beladen. Van schuld en karma. Je zou bijna medelijden krijgen met ze.

Neemt niet weg dat het een enorm probleem is. In eerste instantie nemen ze vrijheid af. Het fundament van een democratische samenleving. Maar ook gaat er zoveel energie naar hun nood aan materie, macht en aandacht. Zoveel dat we niet genoeg bezig zijn waar we mee bezig horen te zijn zoals met het milieu, de mensen in of met nood en vrijheid.

Iedereen heeft er wel zijn mening over en zijn zegje. En los van het feit dat hij of zij gelijk heeft wil ik het hier over hebben wat cruciaal is om verandering te brengen. Omdat de narcist overtuigen onbegonnen werk is. De man aan de macht is ook al overtuigd van zijn gelijk en doet voort zoals hij bezig is.

We hebben te creëren wat zij kapot maken of hebben gemaakt. Dat is samenwerking en co-creatie. We lezen veel over de maskers en de anderhalve meter afstand daar waar we nood hebben aan contact. Maar hebben we wel contact? Hadden we wel contact daar voor of is het maar een bevestiging dat het er niet is. En is het slechts een verlenging in wat er al aan het gebeuren was. Het is wel een spiegel en een oproep om er wat aan te doen! Wie hoort waar bij? Wie hoort bij een groep waar hij zich thuis voelt?


Een groep met een zinvol doel. Een groep die niet anderen uitsluiten. Daarmee wil ik zeggen dat je gelijkgestemden kan bijeen brengen, maar niet omdat je niet bij die anderen hoort of wil horen. Zolang we ergens willen bij horen owv dat de anderen niet ok zijn, kan er geen samenleving ontstaan. Een groep heeft meestal een initiatiefnemer en een leider. Ook hij is vaak of op zoek naar bevestiging, of de redder van de wereld, of de alleenheerser. Is er ruimte voor initiatief en vooral is er ruimte om te verbinden. We hebben het dus over het feit dat we nieuwe leiders nodig hebben die het heel anders aanpakken. Maar geven we ze een kans? Want ze gaan ons zelf onze verantwoordelijkheid doen nemen. We hebben hen te steunen, te helpen, want niemand kan het alleen. Of denken we steeds opnieuw, dat hij het dan maar doet. Hij moet het maar zeggen.

Zijn we bereid om samen dingen echt te doen waar het toe doet!

In zekere zin zijn we allemaal narcist en denken we aan onszelf. Maar het is een denken vanuit angst. We hebben samen te denken vanuit kansen en overvloed. En uiteraard vanuit het hart en de liefde. Maar geen naïeve liefde en alles bedekken met de mantel der liefde. Dat is inderdaad een bedekken van ipv het op te lossen.

Een echte groep die gaat staan en zijn vrijheid opeist is een groep die op elkaar kan rekenen. Zoals een peloton uit het leger waar eenieder bereid is zijn leven te geven om zijn maat te redden. Dat is sterk. Jammer dat dat peloton gestuurd is door een macht en met een reden om te strijden voor wat en voor wie?

Dan moet er in de groep openheid zijn, duidelijkheid, zelfde belangen. De leider zal iemand zijn die niet uit eigenbelang de leider is maar vanuit een talent, inzichten en wijsheid. Iemand die zal zorgen dat de groep zijn doel bereikt, allen samen. Iedereen zal zich gelijkwaardig voelen. Of je nu de vuilnisman bent, de boekhouder, de verkoper of de leider. Het zijn taken die je doet omdat je het graag doet. Niet omdat je daar het meeste uit haalt voor jezelf, maar het meeste te bieden hebt voor de groep. Zo wordt de leider een functie ipv een macht die iedereen heeft na te streven om succesvol te zijn. Daar zit een groot probleem in de bedrijven en de maatschappij. Je bent pas succesvol als je hogerop geraakt. Dan krijg je roepers aan de top ipv de echte leider. Die doet niet eens mee. Omdat hij niet in die strijd gaat.

De oorlog was al verloren bij de intentie.

We willen ergens bij horen, gezien worden, dat wil iedereen. Dat is een eigenschap van mens zijn. Sociale wezens. Stop met dat te negeren en te doen alsof jij dat niet wil en alles alleen kan. Niemand kan alles en alles alleen! Dan ben je superman of supervrouw. Je bent super in wat je talent is. Neem dat nu eens aan.


We zijn niet tegen iemand! We missen iets, we voelen een tekort en projecteren dat op iemand of een groep. Wat heb je dan nodig? Gezien te worden in je talent. Een leider zal iedereen de kans geven zijn talent te ontdekken en die plek te geven. Maar onze eisen om een talent te zien kloppen niet. Een diploma bijvoorbeeld, zonder ben je niet getalenteerd. Euh??? Een kunstenaar zonder diploma kan niet een kunstenaar zijn? De straatmuzikant is geen muzikant omdat hij geen muziek kan lezen? Een leider kan maar een leider zijn met een master? Een wijze kan maar wijs zijn met diploma’s? Nee, een diploma is niet meer dan ik heb die materie bestudeert, meer niet. Wat met de integratie van de materie, het inzicht, de intuïtie en het aanvoelen, en zoveel meer… Het beste voorbeeld, hoeveel hoog begaafden, mensen met een IQ van meer dan 130, hebben geen diploma? En doen een job waar ze hun talent, denken en inzien, niet gebruiken. Een gemiste kans door de diploma manie.


Hoe kan iemand voelen dat hij er bij hoort? Via het diploma? Werkt niet. Dat gevoel kan je zo niet opwekken. We hebben anders om te gaan met elkaar. Vele coaches en therapeuten slaan de bal ook mis. Sorry dat ik het zeg. Het probleem met alle beroepen is dat sommigen dat beroep graag willen doen. Niet altijd vanuit talent maar eerder vanuit overtuigingen, iemand zei het hen, ik weet ook niet wat anders, ik ben de andere mogelijkheden beu. Het zijn goede redenen maar toch ontbreekt het iets. En het doen vanuit de theorie is niet de juiste insteek. De theorie is kennis, maar zal geen gevoel van samenhorigheid en gezien worden bekomen dan wanneer je de juiste oefening op het juiste moment en juist aangebracht weet te doen en als resultaat de persoon bij zijn passie te brengen. En! Bij zijn energiebron zodat hij het ook effectief gaat doen. En! Bij zijn medemens om samen te zijn, er bij te horen. Het is uiteraard geen eenvoudige vraag, noch oplossing. Het hele systeem zit verwrongen om dit goed te kunnen aanpakken. Dus coaches en therapeuten, je kan er misschien weinig aan doen.

We schieten als mens en maatschappij te kort. We focussen op de verkeerde dingen. Iedereen wil de redder van de wereld zijn en niet mijn buurman, maar ik. Aub wees het gerust hoor. Het zou fijn zijn mocht iemand de wereld redden van haat, angst, milieu en zoveel meer. Het zou fijn zijn mocht die persoon nog eens liefde brengen en overvloed in mijn leven. Wauw, wat een opdracht.

Dat kan je niet vrees ik. Dan als maatschappij in zijn geheel.

Mijn advies, begin nu direct. Misschien al in het klein. Heb je één vriend of een gezin, een partner. Hoe zijn jullie met elkaar? Ga niet meer alleen maar aan jezelf werken, het duurt een eeuwigheid, het is niet meer zo dat je eerst perfect moet zijn eer je kan samenwerken. Dat is wat er is, iedereen is op zichzelf bezig. Je hebt te leren van de ander, maar de ander kan je vooral ook helpen en jij kan de ander gewoonweg helpen ipv van hem alles te willen leren.


Kijk eerst of je in jouw onmiddellijke omgeving kan samen zijn. Geen groots gedoe en op zoek zijn achter jouw zielenmaatje. Nee, de persoon die er nu wel is. Kan je verbinden. Kan je jezelf zijn en die persoon zichzelf laten zijn. Kan je elkaar helpen om te zijn wie je bent? Kan je zowel aanmoedigen en zeggen ik vind dat je daar goed in bent. Ik merk op dat je daar goed in bent maar ik zie dat je andere dingen die je echt liggen laat liggen. Ik zie dat je de bal misslaat en zovele energie er in verliest, ga je talent zoeken en leven. Wauw wat een moed moet je hiervoor hebben. En wat een vermogen tot incasseren van deze levens vergissing….

Kijk eens of je iemand kan helpen zijn talent te leven, mogelijkheden mee scheppen. Het is geen schande of een loser als hij je hulp kan gebruiken. Wat een onzin vertellen we onze kinderen en collega’s!

Politica, waarvoor doe je het en wat ben je aan het doen? Ben jij wel een leider of ben je een carrièreman of – vrouw? Wat is je belang? Macht, ik baal er van. Raakt het jou?

Weet je, ik raak vaak mensen, soms met 1 zin. En ik krijg dan veel boosheid over me heen. Het ligt aan hoe ik het zeg. Dat zegt men dan. Ik geraak er niet uit en iedereen doet het met me. Dus ja, het doet pijn als je iets aanraakt. En daar gaan we mee aan de slag, vooral om te bewijzen dat iemand ongelijk heeft en zelf problemen heeft. Dat is wie we zijn. We gaan niet kijken of we elkaar kunnen vinden. Elkaar kunnen steunen. Heel graag wil ik de leider en de politicus helpen, maar hij zal eerst aan willen tonen dat hij goed is. Dat doen we allemaal. De coach, de partner, de spirituele, nee ik ben goed genoeg. Dat ben je als mens, natuurlijk. Niemand hoort aan iemand te twijfelen of die recht heeft op vreugde en vrijheid. Dat is de essentie van democratie en liefde. Maar of je goed genoeg bent? Nee, niet als je je beter voelt of wil tonen, bewijzen om aandacht te krijgen, macht, materie. Als je een talent hebt en je weet die in te zetten voor de groep en waarden als vreugde en vrijheid, dan ben je goed bezig als mens. Dan hoor je ook, vanuit de groep, een loon te hebben, genoeg te hebben om gelukkig te kunnen zijn.


Enfin, genoeg geschreven. Want dit is heftig. Heel heftig, maar essentieel als we echt willen veranderen en vooruit willen als mens. Niet eens vooruit, op dit moment als we onszelf willen redden. Weet ik het dan beter? Zoek dat zelf uit. Dat is niet de vraag of stelling. Wees zelf de persoon die je als vriend wil. Als medemens, buurman of -vrouw. De man die je tegenkomt in de winkel, welke job hij ook heeft, arbeider, bediende of regeringsleider. Je bent een mens van liefde en vreugde. Take it or leave it.

Jouw keuze om te verbinden of te ontbinden!

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page