top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

Verandering! Wat na de Corona crisis of nu al?

Veranderen, daar hebben we het als mens moeilijk mee. Dat is geweten. Een gewoonte dier, zeg maar.

Dat de Corona crisis een bijzondere situatie is. Dat is geen nieuws meer.

Veel wordt geschreven in de krant, op sociale media, enz. Angst, fake news, doemdenkers, complotten en veel meer negatieve energie. Daartegenover ook positief nieuws, het harde werk van medisch personeel, de voedingsketens, solidariteit, de beertjes aan de huizen, enz.


Nu de grote vragen: Zal er iets veranderd zijn? Zullen we veranderen? Pakken we nu het milieu beter aan? Zullen we socialer worden of blijven?

De kans dat we in oude gewoonten gaan vallen is reëel. Kijk maar na een paar weken, slechts een paar weken, kunnen we ons al niet meer houden om dat te doen. En men dreigt met nieuwe maatregelen, langer aanhouden van maatregelen, strengere.


Het lijkt wel een aanslag op ons wezen, ons zijn.

Maar wie zijn we dan? Wie willen we zijn? Denken mensen daar niet over na dan? Of juist wel. Ik wil alles. Overvloed. Vakanties, geld, dikke auto, gaan en staan waar ik wil. Het leven is een feestje. Is dat het?

Verandering is moeilijk. Ok, alle begrip. Misschien jou hierbij laten helpen? Ondersteunen? Of is je ego te groot daarvoor?

Wat maakt echt gelukkig? Ja het is leuk een groot huis te hebben. Ja het is leuk om in een chique auto te rijden. Ja op vakantie gaan is leuk. Maar wat heb je nog allemaal nodig? En wat is jouw probleem om dat een ander te gunnen? Van mij mag je dat allemaal hebben. Zolang je het niet doet op de kap van… de ander of de natuur. Die ander moet dat ook maar doen? De natuur heeft geen ziel?

Dit alles is er niet meer zonder de natuur, zonder de ander. Het geeft geen enkele garantie op al dan niet Corona of andere ziekte of ongeval.

Maar laat ons eens de juiste vragen stellen.

De grootste problemen geraken opgelost als we samen de handen in elkaar steken. Als ik het zo zie, is er geld genoeg in de wereld. Zijn we slim genoeg. Is er technologie genoeg. Wat heb jij en wij als maatschappij nodig om iedereen gelukkig te maken? Waar heb je je over te zetten om zelf geluk te vinden en de ander

te helpen?

De verpleging en dokters zetten zich in om levens te redden. Voor hun loon? Voor hun ego dat wil pronken met ik heb iemand gered? Of omdat het belangeloos iemand helpen gelukkig maakt? Waarom doen zij het?

Waarom bestaat politiek? Om verschillende meningen met elkaar te laten samenwerken? Om het volk mee keuzes te laten maken in welk beleid ze willen? Of om macht? Om ik eerst? Alleen wij zullen onze mening doordrukken omdat we de grootste willen zijn. Kan rechts en links samenwerken? Onmogelijk of is het niet de maatschappij die bestaat uit mensen die of meer aanleunen bij de ene kant of meer bij de andere? En is extreem niet altijd een slechte keuze of gewoon overdreven?

Wat als een politieker is zoals een verpleger? Wat zou er dan gebeuren? En dan bedoel ik niet dat je van de verpleger een politieker moet maken. Maar dat een politieker vanuit hetzelfde gevoel om iedereen, ongeacht zijn visie, wil mogelijkheden geven om een ‘normaal’ leven te leiden. Waarom doet hij aan politiek? Waarom zou hij aan politiek moeten doen?

Waarom veranderen we niet? Wat is er zo moeilijk om te veranderen? Kan jij de drang naar macht loslaten? Het beter willen zijn? Geld als een middel zien ipv een doel?

Anders denken. De dingen op een andere manier bekijken. Het kan rust brengen. De angst wegnemen. We doen elkaar heel veel pijn door onze eigen angsten. Door ons gevoel van tekort. Gevoel van te kort gedaan worden.

Het gevoel van ergens recht op te hebben. Meten is weten en toch, wat meten we? Hoe meten we? En houden we wel met alles rekening zodat het totaal plaatje klopt ipv 1 of een paar feiten. Balans, langs de ene kant krijg je en langs de andere… deel je. Ipv geven, weggeven. De ene geeft zich leeg, terwijl de andere alleen maar neemt. Hoe verander je gedrag? Of zijn we niet slim genoeg om het hele plaatje te kunnen zien? Zijn we gewoon zo en moet we het daarbij laten?


Veel studies psychologie en sociaal gedrag schrijven hierover. Maar dat gedrag, die psychologie, hoe verander je die? Zijn we bereid te veranderen? Echt te veranderen? Niet meer te zijn, te denken, te doen wie je bent of was? Hoe wil je zijn en hoe wil je sterven? Hebben we de aard van het beestje te nemen zoals het is of is het niet dat beestje maar wel zo geworden? Waar is het kudde gedrag en moet de kudde zijn eigen zin kunnen doen en waar ga je de kudde sturen? Straf opleggen? Vrijheid geven? Of leiden? En wie moet er leiden? Iemand van de kudde die hard kan roepen? Een leider die macht wil? Een tiran? Een leider die de economie doet draaien? Of wie en waar is de leider die weet wat het beste voor zijn kudde is en het beste voor iedereen weet te realiseren? Kan dat überhaupt? Hoeveel leiders en welke hebben we nodig die samen leiden?

Sterven doe je toch en je neemt niets mee. Is dit een excuus om volle bak te leven zonder naar andere te kijken? Het maakt toch niets uit, zelfs al verniel je de wereldbol, eens jij dood bent, maakt niets meer uit! Of wel? Voor wie? Voor je kinderen? Voor je vriend? Voor wie doe je het? En voor wie wil je veranderen? Wat ga je dan doen met je leven? Is er leven na de dood? Reïncarneren we en moet er dan geen planeet zijn waar je wil reïncarneren? Misschien in een hele andere situatie. Heb je dat nodig om je te gedragen? Weet jij de waarheid hieromtrent. En is dat nodig om een ander gedrag te hebben. Of is er een groepsbewustzijn dat we voeden? Wat als jou dit alles niet interesseert? Boeit? Ga dan in tijden van water schaarste je tuin sproeien voor een mooi gazon. Waar gaat het over?

Als je bij je gezin wil zijn en je geeft de voorkeur om mensenlevens te gaan redden. Wie ben je dan?

Als je CEO bent van een multinational met miljoenen winst en je koopt een nieuwe sportkar en een Yacht omdat je meer wil, omdat je je geld moet opdoen voor de belastingen, omdat je vind dat je er recht op hebt en je ontslaat mensen omdat je niet genoeg winst hebt in je cijfers of past de cijfers hier en daar wat aan…. Effe ademen. Wie ben je dan?

Of heb je een donatie gedaan? Aan wie of wat en hoeveel? Belasting aftrekbaar? Moet dit vanuit het hart gebeuren? Is daarmee veel goed gemaakt? Ik denk het niet. Niets eigenlijk. Als je maar 1 leven hebt verwoest, dan maakt het niet meer uit. Of was het zijn schuld? Sowieso.Hebben we met zijn allen geen heropvoeding nodig? En wie bepaalt dat dan? En is de jeugd zo anders? Door opvoeding? Ontwikkeling van de mens? Oude zielen? En weten die het dan beter of schrikken die zich rot en weten het ook niet ... meer?

Veranderen als maatschappij, als mens, is deze opdracht mogelijk? Wat hebben we nodig?


Inzichten. Gemoedsrust. Gezien worden. Je plek hebben.


Iedereen kan er wat aan doen. Iedereen kan iets doen. Dat is een goed begin. Maar niet genoeg.

De machtshebbers, leiders, beslissingsnemers, … zij kunnen meer doen. Velen doen hun best. En dat is al heel wat. Toch kan en moet het beter. De dood is geen excuus.

Intelligente koppen bij elkaar steken. Gezond verstand er bij. En geld. Ik wil jullie doen inzien dat het anders kan. Dat je anders kan zijn, denken en meer kan voelen. Dat er een samen is. Niet alleen wij samen, maar iedereen samen en dat dat kan. Dat er een bewustzijn kan zijn waar iedereen een plek heeft waar hij gelukkig kan zijn. En ja, dat wil niet zeggen 100% geluk 24/24 uur. Het zal al eens tegenvallen. Er zal al eens iemand dood gaan. Maar liefst gelukkig en niet met een kogel in zijn kop of een mes in het hart.

Perfect hoeft het niet te zijn. Maar er kan veel, veel beter. En we mogen deze aarde niet om zeep helpen omdat we toch dood gaan. We mogen een ander zijn leven niet om zeep helpen, daar is geen excuus voor. Geen enkele. Het is niet wegwerp aarde, consumptie aarde, het is geen wegwerp leven. Het is leven! Het is allemaal leven!

Moet je een bedrijf in pillen runnen, miljoenen business. Dan kan je ook een miljoenen business hebben dat op de beste principes gebaseerd is. Open en eerlijk. Dat kan evengoed. Dat kan hij die het runt even goed. Dat is een uitdaging, dat is pas een uitdaging. Denk je dat het dat al is? Als ik rond me kijk, dan ben ik niet overtuigd. Maar sowieso kan je meer betekenen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Dat is de verpleger die kiest voor het leven boven zijn grootste liefde en toch weet die dat zijn keuze juist is, de keuze is voor zijn gezin. We zijn allen één gezin. Als je daar bij hoort, dan ben je niet meer alleen. Dan ben je een mens. Het is een offer voor een groter doel.

Kom en praat met me. Ik heb een missie. Ik heb een doel. En dat is iets om samen te doen.

Ik kan ook jou helpen te zien waar je het anders kan doen. Geen onmogelijke dingen. Wel mogelijke! Geen waar je slechter van wordt. Wel waar ook jij beter van wordt, op welke manier jou ook ligt. Ook jouw bedrijf wordt beter van deze inzichten. Niet alleen de aarde, of je werknemers, ook jouw bedrijf, en vooral jijzelf.

Intelligente ideeën en emotioneel bewustzijn. Het is een nieuw normaal. Het is een idee, het is emotioneel, het is meer normaal dan nu, het is onze toekomst.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page