top of page
Zoeken
  • Jozef Swaerts

Wolven in België als metafoor

De wolf vertoont zich in België. Wolven uit het noorden en wolven uit het zuiden vinden elkaar hier in ons land. Noord en Zuid vinden elkaar om zich voort te planten. Ik ben niet zo mee of het dan 2 verschillende soorten zijn en een dus een nieuwe soort als nageslacht heeft. Maar het voelt wel aan als Vlamingen en Walen die met elkaar verbinden. En zelfs meer dan dat. Mensen verbinden!Tot een nieuwe soort? In gevoel wel. Verbonden en elkaar respecterend ipv een weg te zoeken om te scheiden. Is de symboliek niet duidelijk wat we te doen hebben? Samen iets nieuws neerzetten in het belang van ons voortbestaan. Het voortbestaan van België? Nee ik denk niet dat dat de kern van de boodschap is. Misschien trekken ze daarna verder? Naar Oost of West. Of samen naar nieuwe bestemmingen. Of zijn het hun jongen gesterkt door de kruising die terug naar het noorden of het zuiden gaan?We hebben hier wat te ontdekken en te bekijken met een ander ingangspunt. Wat verbind ons? Wat zorgt er nu voor dat we er sterker uitkomen en geeft ons een toekomstperspectief waar we beiden beter van worden. Scheiden? Dat doe je als individu als je ieder een ander pad bent opgegaan en het niet meer resoneert. Heb je dat als volk te doen? Niet elke wolf uit het noorden zakt af om een wolf uit het zuiden te ontmoeten. Maar het heeft zijn doel en nut om te verbinden en sterkere rassen te vormen. Gaan we ons dan met het noorden verbinden? Nederland. Het is zeker een optie, maar moeten we daarom scheiden van het Zuiden?

Wat is nog een probleem met die wolven? Ze eten ons vee op. Daar zijn we bang van. Ze nemen wat af van ons. Dat is waarom we willen scheiden. Het lijkt me evengoed om dit vergelijk als individu te bekijken, want vaak is dat de reden van uit elkaar gaan, terwijl dit voor veel zorgen en ongenoegen zorgt is dit zeer jammerlijk en zorgt het meestal alleen maar voor schade voor beide partijen. Minstens voor één van de partijen. Als je kan uit elkaar gaan owv we hebben ons pad gelopen en nu zitten we elk op een ander pad dat we te lopen hebben, dan is er winst voor beiden te boeken.


Toch we zijn wolven, die leven in roedel en zoeken elkaar op en maken een familie die ze helpen en beschermen van jong tot oud. De angst om beroofd te worden is terecht als je puur kijkt naar er is een schaap doodgebeten, punt. De wolf heeft dat gedaan omdat het honger heeft, het wil overleven, jongen heeft te voederen. Als je schapen hebt, allicht is er niet genoeg plaats om ze allemaal te zetten en te voeden en ga je kijken hoeveel je er kan hebben. Je gaat ze niet allemaal zelf opeten en aan je vrienden geven of verkopen. Wat als je in je business plan rekening houdt om er een paar meer te kweken dat je kan voorzien als wolven eten?


Wanneer het gebeurt, dat je er rust in vindt omdat je er rekening mee had gehouden. Welke

dienstbaarheid heb je dan naar de natuur en de zorg voor de dieren gedaan? De natuur zorgt voor een survival of the fittest, misschien krijg je er zelfs betere schapen door? Enfin, ik zeg maar wat, ik weet dit niet. Toch geloof ik het goed is zo te kijken. Laat ons die wolven verwelkomen en kijken wat ze ons brengen. De symbolische boodschap zowel als hun dienstbaarheid naar ons toe. Laat ons kijken naar wat ons als mensen verbind. Laat ons rekening houden met het feit dat we wat meer maken, verbouwen, wat dan ook zodat we onze buur kunnen helpen als hij het nodig heeft.Ongetwijfeld is het wederzijds en zo hoort het als je in balans wil zijn. Kennen we de wederzijdse diensten? Wat geeft de wolf ons? Wie jaagt hij weg dat wij niet willen? Teveel aan everzwijnen? Ik zou het moeten opzoeken, maar doe het misschien ook eens. Ik was in de Ardennen een paar dagen geleden, daar bedacht ik dit vergelijk. Maar ik wil nog meer naar ginds. En me verbinden, niet alleen met de natuur. Ook met de mensen.

Ik denk dat we verder mogen kijken. En als de wolf jou persoonlijk niets terug kan geven. Laat hem zijn gezin grootbrengen, meer vraagt hij niet en ook niet enkel aan jou. Zorg voor het extra schaap en voel hoe jij dienstbaar bent voor de natuur die het al zo erg te verduren heeft als je geen schaap afstaat. Of draait alles alleen om geld. Het geld dat je stak in voeding van het schaap, de medicijnen, de dierenarts, de omheining,… Wat is de kost van dat ene schaap en is dat zo groot dat het overdenken van een financieel plan met deze schade niet kan? Of deed je dat wel maar het mag dan wel niet door een wolf komen dat je een schaap verliest? Wel rekening gehouden met een ongeluk of ziekte, maar niet door opgegeten door een wolf. Klopt dat verhaal wel?


Vanwaar je haat naar een wolf toe? Of is dat “maar” een dier en mag je dat dan uitroeien zonder meer omdat jij een mens bent? Wie ben je dan?


Is dat het België en de mens die je wil zijn? Welk Vlaanderen wil jij? In verbondenheid? Weliswaar in balans met heel België. Wil de andere partij dat uiteindelijk ook niet. Zelfs in een scheiding van een koppel, wie wil jij zijn? Wil jij de wolf toelaten? Wil jij enkel schapen? Wat is het verlies? En waarom ben je zo bang er van? Is dat wel echt terecht? Kijk naar de wolf en denk met hem mee en geef hem bestaansrecht. Niet alleen in de dierentuin. Straks zitten we ook allemaal in hokjes, opgesloten en wachten we tot we voeding krijgen. Laat de rijkdom van samenwerking bestaan en de schoonheid van diversiteit. Overleving is over de grens gaan om samen een nieuw leven op te bouwen, noord en zuid.

Dank je wel wolf dat je ons laat zien hoe belangrijk dit is. Bouw jouw nieuwe roedel op die samenwerkt. Elkaar ondersteunt en voor elkaar zorgt. We zijn wolven. Helaas iets te veel de boze wolf. Die teveel wil voor zichzelf alleen, die 7 geitjes eet en door zijn gulzigheid een prooi wordt van zijn eigen vijand. Die roodkapje en haar oma eet, de mens die zichzelf verteerd. Laat leven en leef samen.


We zijn wolven waar wolven samen met andere soorten een nieuwe roedel starten. Zo mooi en sterk als je het zien wil. Wees niet bang voor de boze wolf, het is een sprookje en dat hoort zo te blijven.


"Welkom aan de wolf. Welkom aan de SAMENleving van morgen."


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page